Opublikowany przez: Mela134
(Wiosenne smakołyki - jak przyrzadzić szparagi@flikr.com/Liz west)
Kupując szparagi, główki ich muszą być zamknięte, a końce wilgotne. Gdy szparagi są świeże po obcięciu końcówki powinien wypłynąć z nich sok. Białe szparagi, które kupujesz, powinny być średniej grubości. Przy zielonych nie jest to istotne. Ponieważ nie potrzeba ich obierać, mogą być one cienkie. Przyniesione do domu szparagi zawijasz w wilgotną ściereczkę i chowasz do lodówki. Możesz je tam przechowywać do 3 dni. Jeśli chcesz je zamrozić musisz je obrać i każdą oddzielnie włożyć do zamrażarki. Zamrożone szparagi gotujesz bez uprzedniego rozmrażania.
Jak przygotować szparagi?
Najlepszym jednak sposobem ich przyrządzenia jest usmażenie ich na oliwie lub maśle. Tłuszcz bowiem w przeciwieństwie do wody zatrzymuje smak szparagów.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
FMeekins77 2016.04.21 09:35
Nigdy nie przepadałam za szparagami, ale postanowiłam zaryzykować i spróbować tego przepisu. Byłam bardzo zaskoczona, naprawdę mi smakowało! Dziękuję za artykuł :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.